0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Fethiye’de Kiraz Üreticileri Uyarıldı

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bölgemizdeki kiraz üreticilerini “Kiraz Sineği” noktasında uyardı.

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bölgemizde bulunan kiraz üreticilerini sosyal medyadan uyardı.

Müdürlük tarafından yapılan uyarıda kiraz sineğine yönelik şu ifadeler yer aldı.

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü; “Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından yapılan arazi kontrolleri ve tuzak sayımları sonuçlarına göre Kiraz Sineği ile mücadele zamanı gelmiştir. Kiraz Sineğine ruhsatlı olan bitki koruma ürünleri ile bekleme süresine dikkat edilerek ilaçlama yapılması önemle duyurulur.” dedi.

Kiraz Sineği Nedir?

Kiraz sineği ergini 4-5 mm boyunda olup, parlak siyah göğüs ve göğüsün uç kısmında sarı renkli üçgen biçiminde yapıya sahiptir. Kışı toprakta pupa halinde geçirir. Sıcaklık, nem, yağış ve yere bağlı olarak Mayıs ayının ilk haftasından itibaren erginler çıkış yapar. Erginler çıkıştan 1- hafta sonra meyvelere yumurta bırakmaya başlar. Yumurtası süt beyazı renktedir. Larvası beyazımsı krem renkte olup, olgun larva yaklaşık 4 mm boyundadır. Larva meyve etinde beslenerek gelişir. Olgunlaşan larva pupa olmak üzere toprağa geçer. Pupası fıçı şeklinde saman sarısı renkte ve 4 mm boyundadır.

Kiraz Sineğinin Zararları Nedir?

Larvaların meyve içinde beslenmesi sonucu meyve eti rengi kahverengileşerek çürür. Bazı meyvelerin zamanından önce olgunlaşarak dökülmelerine neden olur. Ayrıca hasatta, meyveler kurtlu olduğu için pazar değeri düşük olur. Kiraz sineğinin zararı en fazla orta ve geççi çeşitlerde görülür. Erkenci çeşitlerde zarar görülmez. Salgın yıllarda zarar oranı %80’e kadar çıkabilir. İhracatta zarar toleransı sıfırdır. Konukçuları, Kiraz ve vişnedir.

Kiraz Sineği İle Kimyasal Kullanmadan Nasıl Mücadele Edilir?

İlk ergin görüldükten sonra, bahçede 15-20 m’de bir olmak üzere, ağaç başına 4 adet “sarı yapışkan tuzak+amonyak kapsülü”, yerden 1.5-2.0 m yüksekliğe, ağacın 4 farklı yönüne asılarak herhangi bir kimyasal kullanmadan kitlesel tuzaklama yöntemi ile kiraz sineğine karşı mücadele yapılır.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %